sözlüğün yeni arayüzü ile ilgili 2021 hedefleri - bol sözlük

sözlüğün yeni arayüzü ile ilgili 2021 hedefleri



başlık no:38304 okunma:1586



  1. (bkz: #320726) bu entry üzerine;

    konuyla ilgili öneri ve yorumlarınızı beklediğimiz için uzun uzun yazmak ve bilgilendirmek istedim, ayrıca destek istediğimiz birkaç nokta var onları da entry sonunda paylaşacağım.

    geçtiğimiz sene içerisinde komutan'la birlikte sözlüğü yeni bir arayüze nasıl kavuştururuz, bu işi başkalarına yaptırıp hızlandıralım diyerek birçok kez yaptığımız gibi tekrar kafa kafaya verdik. internette mevcut sözlük hizmeti veren kimseler var, onlarla görüşüp şartlarını öğrendik. bu gibi sözlüğü sadece kendi sunucularında host eden, kaynak kodlarını paylaşmayan ve tamamen onların sistemine bağımlı olduğumuz, adamlar bir gün dükkanı kapatıp giderse dımdızlak ortada kalacağımız, bizim sadece moderatör gibi olduğumuz diğer bütün alternatifleri eledik.

    freelancer.com'dan birçok geliştirici ile iletişime geçtik. özellikle yabancılar sözlük sistemlerine yabancı olduğu için bizden temel fonksiyonlar ve olmasını istediğimiz sayfalar/modüller ile ilgili bir requirement list hazırlamamızı istedi, "wordpress'le yapsak olur mu?" falan diyen adamlar oldu. bunlarla görüşmeyi sürdürmek sözlüğü baştan kodlamak kadar emek isteyecek gibiydi açıkçası. r10.net'e yöneldim. burada sözlük scripti hazırladığını iddia eden bazı arkadaşlarla skype'dan yazıştım. biri o hafta başka bir sözlük projesi üstünde çalıştığını söyledi, ertesi hafta ortadan kayboldu. böyle tiplerle muhatap olunca sözlüğün eski görünümünü mobile uyduran şu anki çözüm üzerinde bir süre çalıştım ve sözlük şu anki halini aldı biliyorsunuz. 2020 yılını bu şekilde kapattık.

    yaklaşık 2 hafta önce faruk ve komutana sniper neresinden ile birlikte django temelli, görünüm ve kullanım olarak ekşi sözlük'ü andıran bir sözlük projesi üstünde çalışan bir arkadaş ile görüştük ve bize bol sözlük'e özel bir çalışma yapıp yapamayacağını, mysql kullanan sözlüğün mevcut veritabanını yeni sözlüğe ve veritabanına aktarmak konusunda desteğe de ayrıca ihtiyacımız olacağını ve bu konuyla ilgili sözleşme karşılığı iş yapmak istediğimizi söyledik ancak bize destek olamayacağını söylediği için teşekkür ettik.

    o günlerde tegra nickli yazar arkadaşımız da sözlükle ilgili istekler başlığına yeni bir arayüz için destek olabileceğini yazmıştı. onunla görüştük. sözlükle ilgili mevcut arayüzü geliştirebileceğimizi ya da sıfırdan bir çalışma yapabilirse onunla çalışmak isteyebileceğimizi söyledim, sıfırdan yapmayı tercih ettiğini söyledi. karşılık olarak;

    1.sözlüğü hangi dilde yazacağını, kaynak kodların kontrolü bizde olacaksa bu işe girişebileceğimizi, bunun önemli olduğunu söyledim.
    2.mevcut veritabanını yeni sözlüğe entegre etmek ve siteyi devreye almak için destek verip vermeyeceklerini sordum.
    3.diger yönetici arkadaşlarla paylaşmak için demoya ya da referans sitelere ihtiyacım olduğunu söyledim.
    4.sözlüğün bir gün dahi kapalı kalmasını istemiyoruz, bu haliyle de o yüzden uzun süredir risk almadan devam ediyoruz. bu geçiş sürecinde o yüzden teslim tarihi ve devreye almayla ilgili hedef tarihin belirli olduğu sözleşme yapmayı ve ücret ödemeyi istiyoruz dedim.

    cevaben;

    1.php/mysql ile geliştireceğini söyledi.
    2.veri aktarma ve seo ile ilgili de destek vereceğini ifade etti.
    3.referans bir site veremeyeceğini ya da demo paylaşamayacağını söyledi.
    4.tahminen bir gün içerisinde yeni siteye aktarma işini halledeceğini ama freelance iş almadığını, bizimle ticari iş yapmayacağını çünkü çalıştığı diğer firmalarla yoğun işleri olduğundan bize gönüllü olarak destek vermeyi tercih ettiğini söyledi. buna ek olarak da sözlükte sözlüğü açık kaynak kodlu olarak geliştireceğini, genel bir sözlük sitesinden farklı olarak istenilen şeyler ve olmasını planladığımız ana bölümler ile alakalı bir requirement list istedi.

    bu cevaplara ekipteki diğer arkadaşlarla konuşmadan ve bir karar üstünde uzlaşmadan cevap veremeyeceğini söyledim. konuyu ekipteki diğer arkadaşlarla da paylaştım ancak onlar da bir demo görmediği için yazılı olarak bana bir yorum yapamadılar, hepimizin bir araya geleceği ya da bunu konuşarak tartışabileceğimiz bir gün de ayarlayamadık. o yüzden konuyu herkesin yorum ve önerilerine açmak istiyorum.

    görüşüm şu şekilde;
    1.tegra zaten generic bir sözlük altyapısı üzerinde çalışıyorsa, çalışmalarını yürütmeye devam etmesi ve hepimizin erişebileceği bir demo sunmasını beklememiz. yeni sözlük alternatif bir domainde görücüye çıktığında, veritabanının sade bir halini tegra'yla paylaşarak uyumluluğu test edilerek paralelde yeni sözlükte açık testlere başlayabiliriz belki.

    2. yeni sözlüğün yazılımı bizde olsa dahi müdahaleler sürekli gerekecektir. (bkz: sözlükle ilgili istekler) benim şu an iş hayatımdan, özel yaşamımdan, sözlüğe her gün zorunlu olarak ayırdığım diğer zamanlarımdan arta kalan vakitte yeni kodu inceleyip öğrenecek, belki de sözlüğün devre dışı kalmasına sebep olabilecek bazı hatalara müdahil olup düzeltecek, geliştirecek vaktim olmayacak. bununla ilgili sürekli destek alabilmemiz için tegra'ya ileride de ihtiyacımız olacak bununla ilgili ne yapabiliriz bilemiyorum. yo sözlük'in izlediği yolu izleyip sözlüğün daha sonra buranın bir karın ağrısına dönüşüp kapanıp gitmesini de istemiyorum açıkçası.

    beklediğimiz destek;
    1.sözlüğün temel fonksiyonları ve bol'a özel diğer fonksiyonlarla ilgili bir ister listesi hazırlamaya da ne yazık ki vaktim yok. bunu bugüne kadar görüştüğümüz birçok geliştirici istedi, bu konuda bize yardım edebilecek arkadaşlar varsa onların da desteğine ihtiyacımız var

    2.tegra discord sunucusunda son geldiği noktayla ilgili bir görsel paylaşmış, bu başlık altında da bize bir şeyler sunabilirse hepimizin az çok bir fikri olur.

    3.sözlük şu an adsense, youtube, spotify gibi yerlerden gelir elde etmiyor. bunun sebebi devletin bu gelirlerin muhasebeleştirilmesini ve vergilendirilmesini istemesi, bunu yapmayanlara çok yüklü cezalar kesmeleri, ancak bizim bu prosedürlere girdiğimiz takdirde gelirin birkaç katı daha ekstra giderimiz oluşacağı gerçeği. ücret isteyen geliştiricilere emeğinin karşılığını vermeye komutan'la birlikte hazırız, sözlüğü gelecekte yasal zemine bir şirket olarak taşıma, label kurma vb. işlere girişirsek bu giderin faturasını da geçmişe dönük saklamak istiyoruz, şahıs şirketi vs. olan bir yazar varsa faturalandırma konusunda onun desteğine ihtiyacımız var.

    4.başka bir önerisi ya da fikri olan varsa paylaşmasını rica ediyoruz. teşekkürler.

    edit: 5. bazı arkadaşlar css'lerde yapılacak iyileştirmenin sözlüğün şu anki arayüzüne oldukça katkı sunacağını söylüyor. benim css bilgim ve şu an buna harcayabileceğim vakit sözlüğü ancak buraya kadar taşıyabildi. css'lerle ilgili güncelleme yapabilecek, yeni temalar yazabilecek yazarlar varsa onların da desteğini bekliyoruz.
    booyaka
    1/2/2021 23:12 ~ 03/02/2021 13:21
    heart_plus : 12 stat_minus_2 : 0 


  2. Abi bence kompleks bir şey yapmanıza gerek yok. Sözlüğün altyapısını, kaynak kodunu değiştirmenize de gerek yok. Sizden istediğimiz sitenin biraz daha güzel gözükmesi. Kısacası sadece css ile 2-3 ayarlama yapsanız mesut olacağız. Biraz animasyon ve göze güzellik dışında bir şeyi, bu sözlükteki kullanıcılar olarak umursamayacağımızı söyleyebilirim. Bir de beni hatırla formu. Başka hiçbir şey istemiyoruz. Canınızı sıktığınıza değmez. Bir şeyi bozar geri de toparlayamayız korkusu varsa github'da bir rep'e aktarsınız kodları commitlerden bir hata yaparsanız sarar başa bir daha yaparsınız. Lütfen tatlı canınızı sıkmayın.
    iyg
    1/2/2021 23:40
    heart_plus : 6 stat_minus_2 : 0 


  3. Olabilecek en kötü senaryo yeni arayüzün eskisinden daha sorunlu olması olacaktır. Bu sebeple demo ve test süreçleri mutlaka olmalı. Açıkçası ben şu an mobil arayüzden gayet memnunum. Böyle bir haldeyken minimum risk alınmalı. Ayrıca işi yapacak kişiye iş teslimi sonrasındaki süreçte asla ama asla bağlı kalınmayacak bir formül bulunmalı.


    Firmama ait e-ticaret sitesi ile ilgili yeni yaşadığım bir sorunu paylaşmak isterim. Hatırımın çokça geçtiği, bana vefa borcu olan Web tasarımcı bir tanıdığıma ücretsiz olarak basit bir web sitesi yaptırmak istedim. Ancak sık sık iletişim problemi yaşadık. Elinde ücret aldığı bir iş olduğunda telefonlarımı açmamaya başladı. Keyfi bozuk olduğunda diğer işlerini yapmaya devam ederken benimkine eli gitmiyordu. Bunu hissediyordum. Sonuç olarak başka birisine ücreti mukabilinde yaptırdım. Bu adamla neredeyse hiç problem yaşamadık. Yeri geldi bağırdım, yeri geldi sıkıştırdım. Mesela bana vaat ettiği küçük bir modulü yapmadığını fark ettiğimde o modulü yapmadan parasını vermeyeceğimi söyledim. O modül Bi kaç saat içinde yapıldı.

    Edit: iyg 'ye kesinlikle katılıyorum. Hakikaten bu kadar köklü bir değişikliğe kullanıcılar açısından hiç gerek yok. İdeal olanı yapmak en güzeli ama eldeki imkanlar ne zaman el verirse o zaman yapılmalı. Ben entry' mi yazarken ekranı yatay kaydırmaktan rahatsız değilim, eğer mesele buysa...
    revo
    1/2/2021 23:50 ~ 01/02/2021 23:56
    heart_plus : 4 stat_minus_2 : 0 




  4. şu siteye sadece beni hatırla ve şifremi unuttum seçeneklerini eklerseniz yeterli. ya da siktir edin sadece şifremi unuttum seçeneği gelse yeterli.

    mobil uygulama konusu bence artık gereksiz, abi zaten yeni arayüz mobil tarayıcılarda cillop gibi çalışıyor.
    anonim
    1/2/2021 23:52 ~ 01/02/2021 23:52
    heart_plus : 3 stat_minus_2 : 0 


  5. bir şeyi bozar da geri toplayamayız korkusu sözlük aralıklarla yedeklendiği için yok aslında ama şu an ihs'den aldığımız hostingi değiştirmek istesek, ya da yeni tasarıma geçişte sıkıntı yaşayıp eskiye dönelim desek, sitenin ve db'nin şu an aldığımız bir yedeğini yeni bir serverda tekrar devreye almak istesem oturup bayağı uğraşmam gerekebilir, 6.5 yıl önce php'nin taş devrinden kalma sürümüyle hazırlanmış bir site olduğu için benim de konfigürasyonu yaparken neyi nasıl yaptığımı hatırlamam gereken şeyler var, zaten her hosting firması bu sürüm php desteği vermiyor malum, verse de php.ini'de ihs ile anlaşıp bu siteye özel yaptığımız değişikliklere izin vermeyebilir, tamamen özgür olalım diye vps, vds kiralasan da daha çok uğraşırsın, daha masraflı olur vb. GİBİ dertler yani sürüncemede bıraktırabilir anca buranın bu tasarımla tekrar açılışını.

    css'le ilgili destek olabilecek yazar varsa css'ler de açık abi, ekstradan temaların css'lerini ayrı ayrı size de yollayabilirim isteyen olursa ya da yeni tema da yazabilirsiniz, yapabileceğiniz dokunuşlara açığız.
    booyaka
    2/2/2021 00:06 ~ 02/02/2021 0:12
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 




  6. mobilde dünyanın en boktan telefonuyla hiçbir sıkıntı yaşamadan takılabiliyorum. bu kadar mesele bir şeyse hiç gerek yok abi uğraşmaya site gayet yeterli düzeyde.
    icimizdeki irlandali
    2/2/2021 00:20
    heart_plus : 5 stat_minus_2 : 0 


  7. Sağlık, mutluluk, huz... Şaka lan şaka. İyi aslında arayüzü bi sorun göremiyorum
    anonim
    2/2/2021 00:21
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  8. Şahsi düşüncem sözlüğün şimdikine göre daha modern bir arayüzünün olması gerektiği, ama bunun için de işleyen yapıyı değiştirip riske girerek herşeyi sıfırdan yapmaya gerek var mı, şahsen bilmiyorum. Zira sözlüğün bugünkü arayüzü de gayet stabil işliyor ve özellikle mobil hali gayet pratik.

    Şuanki halinin üstüne gelecek daha modern bir css tasarımla ve "eğer mümkünse" sözlükteki mesajlaşma bölümü gibi eklentilerin daha güncel haliyle değiştirilmesiyle bu durum gayet çözülebilir diye düşünüyorum.
    alche
    2/2/2021 00:38
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  9. benim de adım geçmiş, bir iki kelam da ben edeyim. bence eğer sıfırdan bir websitesi geliştirilecekse önemli olan bazı hususlar var. bunlardan ilki sözlüğün kaynak kodunun open source olması. bu vesileyle ilgili arkadaşlar sözlüğe katkı sağlayabilir ve adminin yükünü hafifletebilir. ben de böyle bir durumda boş vakitlerimde girip kurcalamak isterim açıkçası.

    ikincisi sözlüğün backend ve frontend'inin ayrılması. bu ileride mobil uygulama (direkt sözlük app'i olabilir veya sözlükle ilgili herhangi bir app olabilir, mesela sözlük messenger gibi) yapmak isteyen arkadaşlar için büyük bir engeli ortadan kaldıracaktır.

    üçüncüsü sözlüğün modern bir framework'e taşınması. eski sürümlerde güvenlik açıkları düzeltilir, kullanılmak istenen bir paket eski versiyonlarda desteklenmiyor olabilir, bağımlı paketlerde çıkan bir hatayı düzeltmek için paketi güncellemek istediğinizde eski bir versiyon kullandığınız için bu güncellemeyi yapamayabilirsiniz vesaire.

    dördüncüsü ssl sertifikasının alınması. http kullandığınız takdirde sizinle aynı wifi içerisindeki herkes sizin aktardığınız verileri okuyabilir. dolayisiyla bir kafeden bol sözlüğe bağlandığınızda kişisel bilgilerinizi başkalarına kaptirabilirsiniz.

    booyaka ile görüşmemiz sırasında kendisine eğer sıfırdan bir sözlük geliştirme gibi bir proje olursa önümüzdeki yaz ağırlıklı olacak şekilde sitenin api tarafını python/django/drf kullanarak yapabileceğimi söyledim. bunun karşılığında bir ücret talep etmiyorum, hatta eğer kabul edilirse yeni sitenin altyapı masraflarının da bir kısmını ödemek isterim. ama bu işe başlamak için kesinlikle ve kesinlikle bir mevcut ve gerekli özellikler listesi gerekiyor. tabii daha da önemlisi bir adet frontend developer. :)
    faruk
    2/2/2021 00:40
    heart_plus : 2 stat_minus_2 : 0 


  10. Sorun yok yazmıştım iki üst entryde falan. yani bi zorluk çıkarmıyo anlamında. Ama genel olarak en büyük eksik sözlükspotun ara yüzünü kullanması. Bi ara bi arkadaş minimalist çok güzel bi arayüz yapıp atmıştı baya da güzeldi. Sözlükte bunun için gönüllü çok yazar var. Onlarınkiler de bi değerlendirilebilir bence
    anonim
    2/2/2021 00:47
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  11. öncelikle uğraşmak istediğim açık kaynak proje fikri üstünde düşünmeye başlamışken sözlükle ilgili istekleri görünce buna ihtiyacı olduğunu düşünerek bol sözlük ile değerlendirmek istedim. bu yüzden booyaka'ya ilk öneriyi yaptığımda ücretli destek vermek istemediğimi aksine gönüllü olarak destek verirsem daha güzel bir iş çıkacağını iletmiştim. zaten ticari işlerden de bir hayli bunalmış durumdayım. biraz gönüllülük esaslı bir ortam burası, nerede olursak olalım en nihayetinde gelip burada satırlar arasında dolaşmaya başlıyoruz. herkes fikirleriyle bir şekilde katkı sağlıyor. yazılımının da böyle olması gerektiğini düşündüğümden bu tarafta yüklenici olmak istedim. başladığım yazılım şu an github hesabımda duruyor ve ilk release ile public repo olarak yayınlamayı planlıyorum. o repo üstünde buradaki diğer geliştirici arkadaşlarla da bir takım geliştirme ve iyileştirmelere devam edebiliriz. şu an entry ve başlık mimarisi üstünde çalışmalarım devam ediyor. temel kullanıcı modülü(giriş, kayıt, profil detayları, rütbe ve nesil yapısı) özellikleri temel olarak geliştirilmiş durumda. booyaka'ya ilk yazdığımda bir istek listesi istemiştim bana yol göstermesi için. geliştirme esnasında bunu baz alarak geliştirmek işimi daha da hızlandırmış olacak. karar yazılımdan yöne olacaksa eğer bana bu istek listesini hazırlayacak gönüllü yazarlara ihtiyacım var.

    mevcut yazılım üstünde çalışma fikrinin de eski bir mimari kullanmasından ötürü zaman kaybı olacağını düşünüyorum, frameset popülerken geliştirilmiş bir yazılım iken bugün arayüz ve back mimarileri çok farklı hale gelmiş durumda. daha temiz ve mobil öncelikli bir arayüz ve sağlam mimariye sahip backend kısmı ile burası çok daha iyi bir seviyeye gelebilir düşüncesindeyim. yani durum entry girerken her satırda sola kaydırmak değil sadece. bugün çok güzel iş görüyor, bu konuda haklısınız. ama bu endüstri geliştikçe sunucu konusunda da sorun yaşatmaya başlayacak. sorundan kısaca bahsetmiş booyaka sağ olsun, örneğin mevcut veri tabanı bağlantı yöntemleri php 5'ten sonra güvenli olmadığı için kaldırılmış durumda. arayüz için de html5 gibi güncel bir yapıdan uzak durumda. sürekli gelişen bir endüstri maalesef, bu proje de ancak kendine ait ve açık kaynak bir yazılıma sahip olursa güncel kalıp hızlıca geliştirilebilir.

    profesyonel olarak yaklaşık 6 yıllık mesleki geçmişim var. çalıştığım yerlerde de kendime ait olan işler çıkarmadığımdan ve çıkardığım işler de tamamen ticari işler olduğundan referans paylaşımı yapmadım. fakat web tasarım aramasında ilk sıralarda çıkan bir şirketin frontend ve backend geliştirici olarak 3 yıla yakın çalıştım. aktif olarak da arama ile bulacağınız bu firmanın ismine benzer bir özel eğitim kurumunda yazılımcı olarak çalışmaya devam ediyorum. henüz açık doğru düzgün bir repo bulunmuyor ama ilgilenirseniz de github adresim: github.com
    Kısa bir araştırma ile imza attığım bazı işlere ulaşabilirsiniz sanırım google sayesinde.

    Bunun haricinde booyaka'nın düşüncesini gayet makul buluyorum. sözlük yazılımını zaten geliştirip public olarak yayınlamayı planlıyordum. siz yazar arkadaşlarım bu konuda yeni bir sistemden yana olursanız projeyi ilk yayınlama sürecinden sonra bir alt alan adında yayına alıp yoğun test sürecine alarak sarsıntısız bir şekilde geçişini sağlayabiliriz. basit bir süreç olmayacak. ama teste her zaman inanıyorum.


    discord üstünden yayınladığım görsel: media.discordapp.net
    giriş ekranına dair örnek görsel(sol kısma takılmayın oranın işi biraz fazla): prnt.sc
    kayıt ekranına dair örnek görsel: prnt.sc
    profil ekranı: prnt.sc
    bilgileri güncelle ekranı: prnt.sc

    kısaca her noktaya değindiğimi düşünüyorum. yine de herhangi bir sorunuz olursa iletmeniz yeterli.

    iyi geceler...
    root
    2/2/2021 01:29 ~ 02/02/2021 2:38
    heart_plus : 8 stat_minus_2 : 0 


  12. Tegranın sistemi benim kafama yattı. Hem çeşitli temalar da yapılabilir rahatça diye düşünüyorum. Eğer daha orijinal olsun istenirse üzerine çalışıp, daha farklı şeyler de yapılabilir. Tabi karar yine sözlük ahalisinin

    edit: mobil uygulama isteyenlerin gözlerinde server side problem hasreti görüyorum
    macronome
    2/2/2021 02:28 ~ 02/02/2021 2:29
    heart_plus : 3 stat_minus_2 : 0 


  13. Mesajlar'a girdikten sonra kontrol merkezinin alt menüsü kalmalı bence. Belki de kalıyordur ama mesaj atanım olmadığı için bilmiyorumdur. Sevenimiz yok ama bekliyoruz...
    django
    2/2/2021 02:58
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  14. keşke yardım edebilseydim diye hayıflandığım başlıktır. şu ekibin sermayesi yürek olan hiphop sözlüğünü daha da güzelleştireceğinden gram kuşkum yok.
    650 gayme maas
    2/2/2021 17:04 ~ 02/02/2021 17:10
    heart_plus : 6 stat_minus_2 : 0 


  15. bazı arkadaşlar css'lerde yapılacak iyileştirmenin sözlüğün şu anki arayüzüne oldukça katkı sunacağını söylüyor, haklılar da.

    benim css bilgim ve şu an buna harcayabileceğim vakit sözlüğü ancak buraya kadar taşıyabildi. css'lerle ilgili güncelleme yapabilecek, yeni temalar yazabilecek yazarlar varsa onların da desteğini bekliyoruz.
    booyaka
    3/2/2021 13:22
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  16. i.hizliresim.com
    anonim
    3/2/2021 21:35 ~ 03/02/2021 21:37
    heart_plus : 2 stat_minus_2 : 0 


  17. Hayati bey hayati bey mobil istiyoruz artık browserdan takip etmesi zor oluyor arada okuma modunda geliyor gidiyoruz yönetim buna bir el atsın artık ahsggsh
    feodalbatiskaf
    3/2/2021 23:58
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  18. saygılar.
    adres tarifinde taksim kullanan insan
    10/2/2021 17:40 ~ 14/04/2021 8:33
    heart_plus : 3 stat_minus_2 : 0 


  19. bence her şey gayet güzel.
    deepsikinin hesabını silin yeter.
    kobaysos
    10/2/2021 20:18
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0 


  20. fb | twt | youtube | insta | spotify | anket | uyarı | devlog

    bol'da yer alan içeriğin doğru veya güncel olduğu hiçbir şekilde iddia veya garanti edilmemektedir. burada okuduklarınız sizi dehşete düşürürse türkçe rap ansiklopedisine de göz atmayı deneyebilirsiniz.
    hukuka aykırı olabileceğini düşündüğünüz içerikler titizlikle incelenip gereği düşünülmektedir. sözlüğü reklamsız görüntülemek isterseniz üye girişi yapabilirsiniz. soğuk içiniz.

    rastgele gururlarımız: